Veilig(er) fietsen in winterse omstandigheden

Het winterse weer is een feit in Nederland en dus is het tijd om na te denken hoe we zo veilig mogelijk de weg op kunnen met onze fietsen. Hieronder een aantal tips.

Minder lucht in je banden

Door minder lucht in je banden te pompen is het contactoppervlak met de weg wat groter, dit betekent gewoon meer grip. Natuurlijk rij je hier wel iets langzamer door (meer grip is meer weerstand) maar in het algemeen is het de moeite waard! Let op dat je ook sneller stootlek kan krijgen, dus experimenteer met de luchtdruk totdat je een punt gevonden hebt waar je niet snel de velg raak bij het navigeren van een obstakel.

Een lagere versnelling

Fietsen in een lagerere versnelling heeft voordelen als het glad is, je slipt namelijk minder snel met je achterband. Ook heb je doorgaans iets meer controle over je fiets in een lagere versnelling, je kan iets sneller corrigeren in het geval je eventjes de grip verliest.

Betere banden

Afhankelijk van wat je nu op je fiets hebt zitten is het de moeite andere fietsbanden te gebruiken in de winter. Het is niet alleen het profiel op een band dat voor de grip zorgt (profiel zorg in het algemeen vooral voor afwatering) maar vooral de compound waarvan de rubberband gemaakt is. Van stadsfietsen heb ik weinig verstand maar voor opdrachtnemers met een sportieve fiets kan ik een band als de Schwalbe G-One van harte aanraden. Natuurlijk is in deze situatie een bredere band ook beter.

Minder remmen

Remmen is angst, en zonde van je energie. In de winter is het nog belangrijk op lekker proactief op de fiets te zitten en te voorkomen dat je moet remmen, dit zijn de momenten dat je de grip gauw verliest. Natuurlijk betekent het in de winter vooral dat je gemiddeld minder hard moet fietsen, zodat remmen minder noodzakelijk is. Natuurlijk kunnen we niet helemaal zonder remmen wegkomen, zorg dat je remt voordat je de bocht instuurt om de kans op slippen zo veel mogelijk te voorkomen.

Foto door Danny Gooyer

Uitzondering-situaties zijn uitzonderlijk glad

Nederland is vrij goed met strooien en dus zijn de meeste wegen (en fietspaden) redelijk goed begaanbaar in de winter. Maar vergeet de uitzonderingen hierop alsjeblieft niet. Het zijn vaak de kleine bruggetjes of steegjes waar niet gestrooid is waar je het opeens spekglad is. Blijf dus altijd alert!

Tot slot

Het is natuurlijk altijd volledig aan jezelf of je het vertrouwt vind om de weg op te gaan, maar hier dus altijd een weloverwogen keuze in voor jezelf. Het is het lang niet altijd waard als we het verdien-potentieel tegenover het risico zetten. Gelukkig lijkt ook Deliveroo Nederland dit te beseffen, en zijn de zones gesloten tijdens extreem slechte weersomstandigheden.

Stay safe!

2 gedachten over “Veilig(er) fietsen in winterse omstandigheden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *