Tips voor het optimaliseren van inkomsten als opdrachtnemer bij Deliveroo

Ik krijg de laatste tijd regelmatig te maken met sceptische opmerkingen over de inkomsten die ik genereer via Deliveroo. Hoewel het niet gelijk is aan mijn standaard ZZP tarief vind ik dat ik leuke extra inkomsten weet te genereren, geld dat mij in staat stelt om het komende jaar een mooie fietsvakantie naar Rusland te bekostigen.

In deze post zal ik zoveel mogelijk informatie delen over wat ik geleerd heb over het optimaliseren van mijn inkomsten via het Deliveroo platform.

Als eigen baas ben jij de baas

Ik kan bovenstaande niet genoeg herhalen, als opdrachtnemer werk je als zelfstandige en ziet Deliveroo ze je als ondernemer. Dit betekent onder andere dat je zelf de controle hebt (en moet houden!) over de opdrachten die je aanneemt via het Deliveroo platform.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk van het maken van beslissingen die in jouw financiële voordeel zijn!

Hoewel de controle die je hebt beperkt is heb je wel controle over het volgende:

Werk alleen op piektijden

Het is als opdrachtnemer van Deliveroo in mijn ogen alleen interessant om te werken op de drukke momenten, zodat je een fatsoenlijk aantal orders per uur weg kan rijden (minstens 3+ per uur). Dit beperkt je natuurlijk wel in de je planning, een van de belangrijkste redenen waarom Deliveroo niet je enige inkomstenbron zou moeten zijn. Piektijden zijn in principe iedere avond tussen 18:00 en 21:00, met een padding van 1 uur (17:00 tot 22:00). Ook de lunchperiode kan interessant zijn, tussen 12:00 en 14:00.  Hier heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

De avonden dat ik werk doe ik dat bijna altijd van 17:00 tot 22:00, vooral omdat ik het in mijn beleving niet heel veel extra energie kost en ik mijzelf toch moet omkleden en naar het centrum van Haarlem moet slepen. Ik begin en stop wel vaak 15-20 minuten later/eerder.

Lees meer over het boeken van sessies op het Deliveroo platform.

Je mag (moet) bestellingen weigeren

Zoals gezegd moet je beslissingen maken die in je financiële voordeel zijn. Dit betekent dat je sommige opdrachten moet overwegen te weigeren. Ik heb in Haarlem ondertussen een goed beeld van welke restaurants mij snel (en netjes!) orders mee kunnen geven, en op welke momenten. Dit betekent dat ik regelmatig orders weiger van restaurants die mij in het verleden te lang hebben laten wachten. Er zijn ook restaurants die erg goed hun best doen maar tijdens de piektijden gewoon te druk zijn, ook deze opdrachten weiger ik zoveel mogelijk (maar neem ik wel aan op de momenten dat het wat rustigere is).

Ik weiger ook met regelmaat bestellingen van restaurants die ‘ver’ buiten het centrum van Haarlem liggen, zeker tijdens de piekuren. Dat heeft niets met de mensen die daar werken te maken maar met het optimaliseren van mijn inkomsten! Na het weigeren van een restaurant dat 10 minuten fietsen is krijg ik bijna altijd binnen 30 seconden een nieuwe opdracht aangeboden van een dichterbij gelegen restaurant.

Dit was voor mij best een horde om te nemen maar ik ben erachter gekomen dat dit een hoop impact heeft op mijn inkomsten.

Bijzondere orders weiger ik of moeten extra betaald worden

Eens in de zoveel tijd krijg je een order die opvallend ver buiten de normale afstand ligt. In dat geval laat ik OC (order control) direct weten dat ik de order niet kan voltooien. Ik kan niet 3.5 km heen (EN TERUG) fietsen voor een euro of 5.

Met iets grotere regelmaat krijg je een order waarvan de informatie niet helemaal klopt. De klant heeft bijvoorbeeld het verkeerde adres opgegeven. Zodra ik op de locatie sta waar de app mij naartoe stuurt vind ik dat mijn werk gedaan is. Als OC dan vraagt of ik elders heen kan om de order te leveren dan doe ik dat alleen als daarvoor betaald wordt! Anders niet.

Tijdens mijn eerste weken was ik erg toeschietelijk richting OC en deed ik een paar keer per week bijzondere opdrachten. Helaas komt de administratieve last daarvan op de schouders van de opdrachtnemer en bleken ze (voor mij) niet financieel aantrekkelijk te zijn. Uitbetaling is altijd goed gegaan maar je moet er wel zelf achteraan mailen.

Vergeet de bonussen niet!

Iedere periode zijn er bonussen die ‘vrijgespeeld’ kunnen worden. In de meeste factuurperiodes betekent dit dat je 100 euro extra betaald krijgt na het voltooien van 100  orders. Dit is iets dat ik altijd probeer te voltooien, het is een substantiële extra vergoeding op het standaard tarief.

Andere tips?

Bovenstaande zijn de tips die ik heb met betrekking tot het ondernemen via het Deliveroo platform. Natuurlijk hoor ik graag of andere opdrachtnemers van Deliveroo nog andere tips of trucs hebben.

Een gedachte over “Tips voor het optimaliseren van inkomsten als opdrachtnemer bij Deliveroo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *